Despre lucrare
Lucrarea reprezintă un punct de referință în ceea ce priveşte sistemul juridic din România, având la bază Legea fundamentală a statului, doctrina și o bogată jurisprudenţă a Curții Constituționale, menite să reliefeze funcţionarea autorităţii judecătoreşti de la noi din țară.
Scopul principal al lucrării este de a prezenta modul de organizare și funcţionare a principalelor autorităţi judecătoreşti (Instanțele judecătorești, Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistraturii) și de a ilustra jurisprudența Curții Constituționale pentru fiecare autoritate judecătorească în parte. Nu în ultimul rând, autorii au creat un larg cadru teoretic, pentru a face cititorului bine înțeleasă această tematică complexă.
Cartea se adresează tuturor specialiștilor dreptului, fie că vorbim despre practicieni, teoreticieni sau chiar simpli studenți, însă, în egală măsură, poate fi un instrument util si pentru cei plasați în afara domeniului de specialitate, dar care doresc să afle cum funcționează justiția din țara noastră.
Despre lucrare
Lucrarea tratează aspectele legate de instituția Președintelui României, reliefate de deciziile Curții Constituționale, importante pentru evoluția instituției. În prima parte a acesteia sunt analizate aspecte teoretice importante în privința instituției de președinte, iar în cea de-a doua parte este prezentată jurisprudența relevantă, menită să explice și să sublinieze relevanța teoriei.
Inițiat sunt prezentate dispozițiile Constituției României în ceea ce privește președintele, funcțiile, actele sale sau răspunderea acestuia, dar și detaliază atribuțiile sale în raport cu relația cu alte instituții și structuri statale, pentru ca, mai apoi, dispozițiile relevante să fie dezvoltate din punct de vedere jurisprudențial.
Lucrarea urmărește, în principal, identificarea problemelor legale și jurisprudențiale în privința rolului, atribuțiilor, dar și limitelor în care trebuie exercitate, pentru o înțelegere aprofundată a temei.
Cartea se adresează tuturor specialiștilor dreptului – practicieni, teoreticieni sau chiar studenți – dar și celor din afara domeniului de specialitate care doresc să se documenteze despre instituția Președintelui.
Despre lucrare
Instituțiile politice sunt instituții prin intermediul cărora se exercită puterea statală, acestea reprezentând forme prin care se exteriorizează puterea politică. Ceea ce determină natura instituțiilor politice este capacitatea acestora de a folosi puterea pentru realizarea unui interes general. În lipsa instituțiilor politice puterea se exercită conjunctural, arbitrar și uneori conflictual, de către indivizi. Adevărata natură a instituțiilor politice constă în locul pe care acestea îl acordă legii, garanțiilor de echitate și libertate care ocrotesc viața și interesele cetățenilor.
Despre lucrare
„Domnul Ştefan Deaconu a realizat un curs de drept constituțional cu reale calități ştiințifice şi didactice. Efortul elaborării acestui curs trebuie apreciat în mod deosebit, deoarece o asemenea lucrare presupune o muncă dificilă de documentare şi de construcție ştiințifică într-o ramură dinamică a dreptului, unde explicațiile presupun un grad foarte ridicat de abstractizare.
Elaborarea unui curs de drept constituțional implică nu numai informare, analiză şi construcție, ci şi o mare putere de înțelegere a fenomenului constituțional, de identificare a problemelor reale, de păstrare a unui echilibru între ştiință şi politică, fiind cunoscut că tratarea problemelor fundamentale ale dreptului poate uşor să alunece în politică, ba chiar în politicianism.
Dacă statul şi dreptul sunt instrumente de realizare a politicii, juridicizarea politicii implică un amplu efort ştiințific, efort ce presupune o mare experiență didactică, ştiințifică şi practică, iar cursul de față se ridică la nivelul acestor exigențe. Impresionează în mod deosebit conținutul de idei, limbajul juridic utilizat, logica expunerii şi claritatea textului. Acestea facilitează receptarea problemelor din domeniu.
Suntem deci, în prezența unei cărți de foarte înalt nivel ştiințific, care se adresează, cu prioritate, studenților începători în ştiințele juridice, dar care poate fi la fel de utilă, atât cercetătorilor, cât şi practicienilor din domeniul dreptului”
Prof. univ. dr. Ioan Muraru
Despre lucrare
Devenită în scurt timp o lucrare clasică în domeniu, Constituţia României comentată reprezintă un ghid indispensabil pentru înţelegerea fenomenelor constituţionale prin amploarea şi acurateţea analizelor.
Ediţia a 2-a actualizează şi îmbogăţeşte informația prezentată publicului larg în prima ediție, din 2008, a comentariului pe articole al Constituției României.
Rod al colaborării unui colectiv de prestigiu, coordonat de profesorii Ioan Muraru şi Elena-Simina Tănăsescu, noua ediţie reprezintă un aport substanţial la domeniul dreptului constituţional, subsumând într-o abordare coerentă, sistematică şi cuprinzătoare elementele definitorii pentru înţelegerea Constituţiei.
În contextul unor divergenţe majore în plan politic şi social, lucrarea constituie un reper esenţial care îndeplineşte sarcina de a explica şi clarifica aspectele de natură teoretică şi practică din domeniul dreptului constituţional.
Despre lucrare
Elaborarea acestei lucrări a fost determinată de interesul crescut pentru protecția constituțională a drepturilor și a libertăților fundamentale şi pentru activitatea Curții Constituționale.
Gândită să apară în mai multe volume, lucrarea cuprinde: considerentele de principiu rezultate din jurisprudența Curții Constituționale cu privire la fiecare drept sau libertate fundamentală, cu indicarea în mod corespunzător a deciziilor în care se regăsesc aceste considerente, precum și un scurt comentariu doctrinar al fiecărui drept sau libertate fundamentală, însoțite de o listă bibliografică a lucrărilor teoretice și practice care tratează problematica drepturilor și a libertăților fundamentale.
Crenguța Leaua – „Independence and Impartiality of Experts in Expert Determination Proceedings”
Despre lucrare
Această carte tratează prevenirea disputelor și soluționarea acestora prin două metode specifice: Comitetele pentru dispute și Determinarea experților. Aceste două metode sunt adesea folosite de comunitatea internațională de afaceri pentru a reduce riscul de a fi implicat în dispute faptice lungi și complexe.
Treisprezece experți internaționali își împărtășesc cunoștințele și experiența lor cu privire la impactul legislației aplicabile, al problemelor de drept contractual, al problemelor procedurale și al relației dintre Comisiile de expertiză sau de litigii, pe de o parte, și litigii și arbitraj, pe de altă parte.
Subiectele specifice abordate în carte includ provocările determinării experților în tranzacțiile de fuziuni și achiziții, determinarea expertului de către firme de contabilitate, inclusiv exemple din viața reală, precum și regulile comisiei de litigii ICC din 2015, soluționarea disputelor, inclusiv în cadrul formelor de contract FIDIC și recenta jurisprudența privind Comisiile pentru litigii.
Despre lucrare
Această carte își propune să extindă cunoștințele practicienilor internaționali privind dreptul arbitrajului românesc, oferindu-le astfel oportunitatea de a ajunge la conceptele-cheie ale cadrului legislativ de arbitraj din România, cuprinse în cele 7 capitole ale volumului: investițiile și procedurile de arbitraj, instituții de arbitraj, rolul instanțelor judecătorești în arbitraj și alegerea legii în arbitraj.
rezentarea detaliată a cadrului legal actual de către practicienii din România oferă perspective asupra aspectelor legate de arbitraj în România și informații importante cu privire la dezvoltarea și starea actuală a arbitrajului în România.
Despre lucrare
Ideea proiectului de față a venit tocmai din dorința de a pune la dispoziția celor care vor să participe la viața publică un document care să includă toate constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a le asigura accesul facil la modele ce pot contribui la conturarea propriilor convingeri, susținute în orice formă eficientă de dialog despre Constituție.
Acest concept, unic în opinia noastră, a presupus realizarea unui Codex care să cuprindă atât constituțiile traduse în limba națională, cât și scurte prezentări ale acestora.
Lucrarea este realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, de specialişti recunoscuți în domeniul dreptului constituțional, profesori universitari în cadrul Facultății de Drept a Universității din București – Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice (CDCIP), partenerii Ministerului Justiției în acest proiect.
Crenguța Leaua, Ștefan Dudaș, Victor Stoica – „Romanian Construction Law”
Despre lucrare
Această carte, pregătită sub auspiciile Societății Europene de Dreptul Construcțiilor, conține relatări ale dreptului a douăsprezece jurisdicții europene majore în legătură cu o serie de problematici legate de construcții.
Unele au caracter general, cum ar fi contractarea, subcontractarea și obligațiile respective ale angajatorului și contractantului, iar altele sunt referitoare la aspecte specifice executării contractuale: obligația de notificare, plata, condițiile subsolului, întârzierea, perturbarea și lichidarea daunelor. De asemenea, sunt luate în considerare probleme ce țin de răspundere și soluționarea litigiilor.
Lucrarea oferă studenților și practicienilor oportunitatea de a face comparații între diferite abordări ale problemelor comune ale dreptului construcțiilor în jurisdicțiile reprezentate.
Ștefan Deaconu, Elena Simina Tănăsescu – Analogical Reasoning as a Dialectical Instrument
Despre lucrare
În 2007, Asociația Internațională de Drept Constituțional a înființat un Grup de interese privind „Utilizarea precedentelor străine de către judecătorii constituționali” pentru a realiza un studiu privind utilizarea precedentelor străine de către Curțile Supreme și Constituționale în soluționarea cauzelor constituționale.
Scopul său a fost de a determina – prin analiză empirică care utilizează atât indicatori cantitativi, cât și calitativi – măsura în care este citată jurisprudența străină. Sondajul și-a propus să testeze fiabilitatea studiilor care descriu și raportează cazuri de comunicare transjudiciară între instanțe.
Cercetarea oferă, de asemenea, perspective utile asupra măsurii în care poate avea loc o convergență constituțională progresivă între tradițiile de drept comun și dreptul civil.
Lucrarea de față include studii ale unor cercetători din țări africane, americane, asiatice, europene, latino-americane și din Oceania, reprezentând jurisdicții aparținând atât tradițiilor de drept comun, cât și de drept civil, și țări care utilizează atât sisteme centralizate, cât și descentralizate de control judiciar. Rezultatele, publicate aici pentru prima dată, ne oferă cea mai bună dovadă de până acum a existenței și limitelor unei comunicări constituționale transnaționale între instanțe.
Despre lucrare
La început de carieră, studenții se confruntă inevitabil cu o serie întreagă de dificultăți pe care trebuie să le soluționeze destul de rapid. Pentru clarificarea acestor probleme, metodologia juridică vine să îndrepte pașii celor care doresc să descifreze tainele dreptului și să îi familiarizeze cu unele rigori juridice.
Ca orice profesiune, și cea de jurist necesită o pregătire temeinică, dar și o întelegere aprofundată a unor principii și mecanisme ce se răsfrâng asupra meseriei respective. Sunt multe lucruri teoretice pe care studenții în științe juridice le studiază, fără însă a învăța modalitatea practică de aplicare a lor.
Scopul acestui curs este de a le oferi indicii privind modul de interpretare a unui text juridic, de redactare a unui referat științific, de elaborare a unei lucrări științifice de an, de cautare a bibliografiei pentru studiu, de întocmire a unui CV ori a unei scrisori de intenție.
Crenguța Leaua – Relația dintre locul arbitrajului și calificarea unei hotărâri arbitrale ca fiind națională sau străina
Despre lucrare
Forța juridică a hotărârilor arbitrale este un volum care reuneşte importante contribuții ale universitarilor şi practicienilor români şi străini.
Volumul a fost inițiat ca urmare a conferinței pe aceeaşi tema organizată de Societatea de Ştiinte Juridice în anul 2011 şi are studii dedicate arbitrajului comercial în contextul dreptului Uniunii Europene, analiza reglementărilor arbitrale în dreptul comparat (Grecia şi Brazilia), problemele jurisprudențiale ale recunoaşterii şi executării hotărârilor arbitrale străine în România, dar şi punerea în executare a unei hotărâri de către un creditor român în străinătate, micşorarea onorariilor avocațiale în arbitraj, organizarea instanței arbitrale, măsurile provizorii în arbitrajul internațional precum şi soluționarea problemelor legate de locul arbitrajului.
Crenguța Leaua – Exceptia de neconstitutionalitate si arbitrajul comercial. Unele aspecte practice.
Ștefan Deaconu – Controlul constituţionalităţii normelor juridice abrogate – cauză a conflictelor juridice de natură constituţională între autorităţile publice
Despre lucrare
Această publicație iși propune să facă accesibile publicului interesat materialele rezultate în urma contribuțiilor orale prezentate în cadrul dezbaterii intitulată „100 de ani de excepție de neconstituționalitate în România”, organizată de Centrul de drept constituțional și instituții politice al Universității din București, în parteneriat cu Asociația franco-română a juriștilor.
Manifestarea a avut loc cu prilejul aniversării a 100 de ani de la rămânerea definitivă a hotărârii judecatorești dată cu privire la prima excepție de neconstituționalitate cunoscută de sistemul juridic românesc, în celebra „afacere a tramvaielor din București” din 1911 – 1912
Despre lucrare
Cartea Dreptul afacerilor este destinată studenților din învațământul superior economic, în a caror programă analitică universitară se regasește disciplina „Dreptul afacerilor”. Cartea este însa utilă și acelor persoane care doresc să se familiarizeze cu noțiunile elementare de drept al afacerilor, pentru activitatea lor profesională, în principal persoanelor implicate în diverse activități economice.
Lucrarea prezintă, de asemenea, interes pentru actualizarea cunoștintelor generale de drept ale economiștilor absolvenți de studii universitare economice, după apariția noului Cod civil, cartea urmând structura informației din partea generală care a fost prezentată în cursul de dreptul afacerilor pe care aceștia l-au urmat în timpul studiilor universitare anterioare.
Despre lucrare
A doua ediție a lucrării reflectă ultimele modificări ale legislației ce guvernează înființarea societăților comerciale și modificarea actelor constitutive ale acestora, modificarea asociaților, funcționarea, dizolvarea, lichidarea și radierea societăților comerciale, precum și răspunderea unor persoane pentru activitatea desfășurată în cadrul societăților comerciale, inclusiv cu privire la noile norme metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor, precum și de eliberare a informațiilor.
Despre lucrare
Lucrarea este un studiu monografic al acțiunilor privind înființarea societăților comerciale ăi modificarea actelor constitutive ale acestora, modificarea asociaților, funcționarea societăților comerciale, dizolvarea, lichidarea și radierea acestora, precum și răspunderea unor persoane pentru activitatea desfășurată în cadrul societăților comerciale.
Despre lucrare
Codul Fiscal Comentat insumează 1400 de pagini de legislație actualizată, comentarii și jurisprudență, fiind conceput de un colectiv de 27 de autori, reputați specialiști in domeniul fiscal, cadre universitare, avocaț, specialiști din cadrul Ministerului Economiei si Finanțelor, consultanți și avocați specializați ai fiscalității, sub coordonarea a doi dintre cei mai prestigiosi finanțiști: Dl. Prof. univ. drd. Radu Bufan si Dl. Prof. univ. drd.Ștefan Minea.
Dispozițiile fiscale actuale sunt analizate din perspectiva practicienilor fiscalității, oferind soluții pentru cazurile complexe cu care aceștia se confruntă zi de zi.
Despre lucrare
O lucrare complexă, multidisciplinară, știut fiind că o lege fundamentala este izvorul principal al tuturor ramurilor de drept.
La realizarea acestei lucrări au contribuit juriști recunoscuți pentru calitățile lor profesionale și științifice, animați de o idee comună, și anume de a explica textele constituționale astfel încât sâ fie pusa în valoare eficiența și viabilitatea acestora în cei 17 ani de aplicare.
Lucrarea, menită să răspundă întrebărilor și să lamurească neclaritățile cititorilor și a cetațenilor români în general, valorifică multe din ideile prezentate în comentariile apărute după aprobarea prin referendum a Constituției, dar ăi practica aplicării textelor constituționale, bogata doctrină, precum ți jurisprudența Curții Constituționale.
Despre lucrare
Prezenta lucrare aduce la cunostința publicului larg comunicările științifice si dezbaterile care au avut loc în cadrul seminarului cu tema „Răspunderea în dreptul constituțional”, organizat în data de 21 iunie 2006 de Centrul de Drept Constituțional si Instituții Politice în colaborare cu instituția Avocatul Poporului.
Despre lucrare
Lucrarea examinează modul cum s-a afirmat principiul bunei vecinătăți în relațiile internaționale, evidențiind trăsăturile acestui principiu, conținutul său și domeniile de aplicare a principiului bunei vecinătăți în relațiile internaționale.
Sunt identificați destinatarii și beneficiarii principiului bunei vecinătăți, actele juridice de promovare și aplicare a acestui principiu, pentru ca apoi să fie abordate, pe baza unei atente analize, problemele specifice ale României,modul în care acest principiu și-a dovedit eficiența în relațiile internaționale.
Cu multă acurațete, dar și pe baza unei informări de excepție, autorul analizează probleme cât se poate de complexe și delicate, cum ar fi problema Insulei Șerpilor, a Cadrilaterului, a tezaurului României de la Moscova, problemele minorităților, relațiile româno-elene etc.
Alegerile constituie procedeul prin care poporul, deţinătorul suveranităţii naţionale îşi desemnează autorităţile reprezentative: Camera Deputaţilor, Senatul, Preşedintele României, primarii, consiliile locale. Ele trebuie să fie libere, periodice şi corecte.
Corpul electoral cuprinde o parte a populaţiei, partea ei matură politic şi activă. Vârsta minimă pentru a vota este 18 ani. Electoratul interesează la: constituirea autorităţilor reprezentative; valabilitatea acţiunilor electorale (majorităţile electorale). Este componenta decizională a poporului. Este singura putere originară, pe temeiul căreia se legitimează şi se constituie însăşi puterea şi autorităţile statului. El trebuie educat şi corect informat.
Despre lucrare
Parlamentul este o instituție reprezentativă și deliberativă, reprezentativă prin compunerea sa, deliberativă prin modul său de funcționare; acesta constituie astazi un «bun comun» însușit în egală măsură și de scenă politică și de domeniul juridic. Subiectul acestei cărti a reprezentat tema unei dezbateri a Centrului de Drept Constituțional și Instituții Politice, unde au fost prezentate materialele cuprinse în aceasta carte.
Autorii acestora prezintă aspecte recente sau de perspectivă, probleme pur teoretice sau rezultate nemijlocit din practica parlamentară, într-o manieră extrem de deschisă și cu multă imaginație.
De la analiza unor detalii din noua procedură legislativă instituită ca urmare a revizuirii Constituției României în 2003, până la propuneri de lege ferendă privind o modalitate de vot care ar utiliza mijloace tehnologice de ultima oră, trecând prin precizarea unor noi aspecte – rezultate din practică – ale delegării legislative și ale imunității parlamentare, cartea cuprinde chiar și o riguroasă analiză a unei probleme de mare actualitate ce vizează organizarea internă a birourilor permanente ale Camerelor Parlamentului.
Despre lucrare
Lucrarea „Cetățenia europeană. Cetățenii, străinii și apatrizii în dreptul românesc și european” apare sub egida Centrului de Drept Constituțional și Instituții Politice (CDCIP) creat în cadrul catedrei de Drept Public a Facultății de Drept, ca o formula științifica utilizată pentru organizarea de seminare și dezbateri pe teme constituționale de actualitate.
Lucrarea, axată pe tema cetățeniei europene și a influenței pe care aceasta ar putea-o avea asupra sistemului juridic românesc, adună în cuprinsul său patru studii ale celor mai valorosi reprezentanți ai Școlii române de drept constituțional (Corelația dintre cetățenia națională și cetățenia europeană; Statutul juridic al apatridului și apatridia; Cetățenia în dreptul românesc; Participarea strâinilor la procesul de democratizare a societății, componentă esențiala a unei Europe unite.)
Curs postuniversitar