LDDP în consorțiu cu LENZ & STAEHELIN câștigă pentru HIDROELECTRICA procesul arbitral internațional

LEAUA DAMCALI DEACONU PAUNESCU – LDDP în consorțiu cu LENZ & STAEHELIN (Geneva) câștigă pentru HIDROELECTRICA procesul arbitral internațional inițiat de traderul de energie ENERGY FINANCING TEAM AG (Elveția)

Tribunalul Arbitral constituit în arbitrajul internațional UNCITRAL Ad-Hoc a pronunțat la data de 24 decembrie 2018 Hotărârea Arbitrală Finală, prin care a respins integral pretențiile Energy Financing Team AG („EFT”) împotriva HIDROELECTRICA SA., cea mai mare companie de energie din Romania.

Hotărârea Arbitrală din 24 decembrie 2018 finalizează un litigiu început în anul 2014 de către traderul de energie EFT, în care acesta a solicitat obligarea HIDROELECTRICA la plata sumei de 80 milioane Euro, cu titlu de despăgubiri ca urmare a pretinsei neexecutări culpabile de către HIDROELECTRICA a Contractului de furnizare a energiei electrice pe termen lung, încheiat între părţi în anul 2004 și denunțat de către Administratorul Judiciar al HIDROELECTRICA în 2012, în cadrul procedurii insolvenței acesteia.

În cursul procedurii arbitrale, față de apărarea robustă asigurată de avocații HIDROELECTRICA, EFT și-a micșorat pretențiile la 42,6 milioane Euro plus dobânda de 5% / an, calculată începând cu anul 2013.

După ce prin Hotărârea Arbitrală Parțială din data de 21 decembrie 2017, Tribunalul Arbitral, însușindu-și apărările formulate de către avocații HIDROELECTRICA, a declarat că Administratorul Judiciar a denunțat în mod valabil Contractul încheiat între părți, prin Hotărârea Arbitrală Finală, au fost din nou reținute ca întemeiate apărările formulate pentru HIDROELECTRICA și în ceea ce privește legea aplicabilă dreptului EFT la eventuale despăgubiri ca urmare a denunțării Contractului în procedura insolvenței, respectiv standardul de evaluare a acestora.

Astfel, Tribunalul Arbitral a reținut că legea aplicabilă dreptului EFT la eventuale despăgubiri este legea română aplicabilă insolvenței HIDROELECTRICA (respectiv Legea nr. 85/2006), și nu legea aleasă de părţi ca fiind aplicabilă Contractului, astfel cum a susținut EFT (respectiv legea elvețiană). Făcând justa aplicare a prevederilor relevante din Legea nr. 85/2006, Tribunalul a reținut că EFT nu este îndreptățită la obținerea despăgubirilor solicitate.

Apărarea cu succes a intereselor HIDROELECTRICA în acest proces arbitral internațional este rezultatul colaborării excelente între echipele de avocați ai societăților LEAUA DAMCALI DEACONU PAUNESCU – LDDP (din care au făcut parte Dr. Crenguta Leaua, Andreea N. Simulescu și Andra Soare-Filatov) si  Lenz & Staehelin – Geneva (din care au făcut parte Dr. Xavier Favre-Bulle, David Dubin și Hanno Wehland).

Related Posts

Leave a Reply