Ștefan Deaconu

PROFIL PROFESIONAL

Ștefan DEACONU

Managing Partner

Ștefan DEACONU are o experiență profesională de peste 20 de ani, este un reputat specialist în domeniul dreptului public, acordând consultanță în domeniile: investiții străine, finanțări internaționale și achiziții publice, dar și reprezentare în cadrul litigiilor în fața Curții Constituționale a României, a instanțelor judecătorești și arbitrale în probleme dintre cele mai diverse.

Este profesor de drept constituțional și Sistem normativ al UE la Facultatea de Drept a Universității din București.

Este Președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și arbitru în cadrul acestei Curți. A fost Președinte al Comisiei de arbitraj și metode alternative de soluționare a disputelor (ADR) din cadrul Comitetului Național ICC România (2016-2018) și este arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Economic și Comercial Internaţional din China – CIETAC.

În perioada 2005-2012 a deținut funcția de consilier prezidențial pe probleme juridice și șef al Departamentului Legislativ al Administrației Prezidențiale, iar anterior (2004-2005) a fost director în cadrul Senatului României.

Are o foarte bună înțelegere și cunoaștere a modului de funcționare a instituțiilor publice naționale și a instituțiilor UE. Experiență universitară și funcțiile publice deținute anterior l-au ajutat în cunoașterea aprofundată a procedurilor de adoptare a actelor normative de către Parlament și Guvern, precum și a procedurilor în față Comisiei Europene și a Curții de Justiție a UE.

Este autor sau coautor a peste 30 de lucrări și a peste 50 de articole, studii și cronici apărute în reviste de prestigiu, în principal în domeniul dreptului public.

REPERE

1998-Prezent
Prof. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti (îndrumător de doctorat);
2015-Prezent
Președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României 
2016-2018
Preşedinte al Comisiei de arbitraj şi metode alternative de soluţionare a disputelor (ADR) din cadrul Comitetului Naţional ICC România
2017-Prezent
Arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Economic și Comercial Internaţional din China – CIETAC

Domenii de expertiză

  • Drept public
  • Contencios constituțional și administrativ
  • Sistem normativ al UE
  • Drepturile omului
  • Arbitraj comercial
  • Sectorul energetic și resurse naturale
  • Achiziții publice

Contact Info

Phone : +40 723 337 366
Email : sdeaconu@lddp.ro